Gospodarstvo

(Zagreb Danas) Trebate nešto obaviti i muka vam je od same pomisli na hodanje po šalterima? Evo na koje se institucije i državne službenike najviše žalite

HRVATSKA BIROKRACIJA

Autor: Ivona Amidžić - 17.05.2019

I dok privatne tvrtke i njihovi zaposlenici rade i za državu, a od nje očekuju brz i učinkovit servis, državna uprava još nije na visini zadatka. U resornom ministarstvu obećavaju reforme, no za sada se najbolje vidi porast broja zaposlenih. Dnevnik Nove TV doznaje broj pritužbi na neetično ponašanje državnih službenika pada.

“Bahati, bezobrazni državni službenici i sve što ima s tim veze, to je naš posao, mi se trudimo da toga ima što manje”, kaže. U državnoj upravi zaposleno je više od 60 tisuća službenika. Prošle godine bilo je samo 269 pritužbi na neetično ponašanje. I 52 pohvale. Najblaža sankcija je upozorenje.Tek rijetki dođu do Službeničkog suda. Prošle godine bila su dva prestanka službe na razini cijele uprave. Pa tu su onda i neke novčane kazne”, otkriva Darja Gradski iz Etičkog povjerenstva. Građani se najčešće žale na MUP i Poreznu upravu, a mnogi nezadovoljstvo prešute.

“Ima tu dosta posla i za građevinsku državnu inspekciju, ali oni popodne ne rade, a u ujutro se ne javljaju na telefon“, komentirao je pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić rad Državnog inspektorata.

Foto: Pixabay

Tagovi: državna uprava, institucije, mup, porezna uprava, šalteri, službenici,