Lifestyle

Kako postupati sa starim ili neupotrebljivim lijekovima? Ne bacajte ih u smeće!

Oštre predmete, kao što su igle ili šprice, skupljaju samo domovi zdravlja i medicinske ustanove, a zbog ozljeda koje mogu izazvati zabranjeno je bacati ih u komunalni otpad...

Autor: Ivona Amidžić - 18.01.2021

Prema Narodnim novinama farmaceutski otpad su svi lijekovi i tvari, uključujući i njihovu primarnu ambalažu, koji su postali neupotrebljivi zbog isteka roka valjanosti, prolijevanja, rasipanja, pripremljeni pa neupotrebljeni ili se ne mogu koristiti zbog drugih razloga.

Bacanje takvih tvari u smeće je zabranjeno zbog kemikalija koje na taj način ostaju u prirodi i ne unište se na odgovarajući način.

Gdje ih odnijeti?

Farmaceutski otpad besplatno prikupljaju ljekarne, domovi zdravlja, medicinske ustanove i centri za reciklažu.

Ljekarne su dužne od građana preuzimati stare lijekove i/ili sličan farmaceutski otpad neovisno o njegovu podrijetlu. U nekim ljekarnama farmaceutski otpad sakuplja osoblje, dok se u drugim otpad može odlagati u posebne spremnike. Prije odlaganja farmaceutskog otpada u spremnike, obavezno se informirajte o načinu odlaganja s ljekarnikom ili pročitajte upute objavljene u ljekarni.

Također, kad se radi o lijekovim ili tvarima namijenjenima za životinje, veterinarske ljekarne i veterinarske ambulante dužne su od građana preuzimati stare veterinarske lijekove i/ili sličan farmaceutski otpad nastao pružanjem veterinarskih usluga u kućanstvima i/ili na poljoprivrednim gospodarstvima.

Oštre predmete, kao što su igle ili šprice, skupljaju samo domovi zdravlja i medicinske ustanove. Ako ih odlučite baciti u komunalni otpad, morate znati da je to također zabranjeno zbog ozljeda koje mogu izazvati.

Poveznica: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Izvor: nacionalni internetski portal o recikliranju

foto: unspash

Tagovi: farmaceutski otpad, lijekovi, odlaganje, rok trajanja, smeće, stari,