Gospodarstvo

Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorti

Tolušić: "Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna"

Autor: Ivona Amidžić - 26.04.2019

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorti VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina.

Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će danas šampionska odličja. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

“Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise”, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Dodao je kako su ukinuli sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje vina. Ukinute su i evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet, a uspostavljeno je i marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.

“Natječaj za mjeru ‘Ulaganja u vinarije i marketing vina’ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte”, pozvao je Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

 • Najbolje ocijenjeno vino:
  Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora
 • Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:
  Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban
 • Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:
  Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje
 • Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:
  Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača
 • Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:
  Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi
 • Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:
  Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

“Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorti prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina”, naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

(Ministarstvo poljoprivrede)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: autohtone, revija vina, šampionska, sorte, tomislav tolušić, vina, zdravko tušek,

Vezane vijesti