Kultura

Premijerno izvedena Millerova drama “Kušnja”

Reprizne izvedbe ove predstave održat će se 25. i 27. veljače te 4. ožujka

Autor: Alan Srčnik - 24.02.2019

Drama Arthura Millera “Kušnja”, za koju je režiju napisala Nenni Delmestre, a dramaturški je obradio Elvis Bošnjak, premijerno je u subotu navečer izvedena u splitskom HNK – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Na pozornicu se, nakon više od pet godina, koliko nije nastupala, popela i nacionalna prvakinja Zoja Odak, a osim nje i Elvisa Bošnjaka u predstavi su glumili još i Snježana Sinovčić Šiškov, Katarina Romac, Mijo Jurišić, Trpimir Jurkić, Marjan Nejašmić Banić. U ostalim ulogama nastupili su Aneta Gotovac, Nenad Srdelić, Tajana Jovanović, Filip Radoš, Nikša Arčanin, Zorana Kačić Čatipović, Mia Čotić, Luka Čerjan, Ana Uršula Najev, Slavena Verić, Katarina Nikšić, Aneta Grabovac, Filipa Dora Ćapeta i Ana Babić. Za scenu se pobrinula Lina Vengoechea, kostime Sara Lovrić Caparin, a koreografiju Zrinka Lukčec Kiko.

U ulozi Elizabet Proctor, prevarene žene, na premijeri je nastupila Snježana Sinovčić Šiškov kojoj to nije prvi susret s Arthurom Millerom s obzirom da je glumila i u njegovoj predstavi “Smrt trgovačkog putnika”. Za nju je Miller fenomenalan pisac koji ljude svojom materijom “uvuče u sebe” i ne da im da krenu ni lijevo ni desno. To se, kaže, dogodilo i na prvoj probi kada je “Kušnja” kompletan ansambl “uvukla u sebe”.

“Posljednjih dana sam razmišljala na koji način Miller tretira ženske likove u svojim komadima. I u “Smrti trgovačkog putnika” i u “Kušnji” igram sličnu ženu, podčinjenu, koja se podastire svom mužu i stavlja ga na prvo mjesto. Te žene su opet različite po svojim postupcima i situacijama, no vrlo slične po svojoj snazi”, rekla je Sinovčić Šiškov.

Glumac Trpimir Jurkić smatra da Millerov tekst  u sebi nosi bezbroj primisli, motiva, sudbina i misli koje nas muče, bilo da je riječ o ideologiji, religiji, zakonima, pravdi, oprostu ili vjeri.  Zanimljivo je, kaže, kako su lica u tekstu, koja najviše stradaju zbog religije, najveći i najbolji mogući zastupnici i svjedoci vjere. I zato smatra da je “Kušnja”  jedan izrazito kršćanski tekst koji u svojoj srži nosi motiv Krista.

Millerova drama “Kušnja” nastala je prije sedamdeset godina, a u Hrvatskoj je poznata kao “Vještice iz Salema”. Riječ je o jednom od najznačajnijih djela američke dramaturgije 20. stoljeća u kojem se govori o povijesnom suđenju vješticama s kraja 17. stoljeća u Massachusettsu, objavljenom u razdoblju kada su se u konzervativnoj Americi pedesetih godina prošlog stoljeća progonile političke vještice.

Reprizne izvedbe ove predstave održat će se 25. i 27. veljače te 4. ožujka.

Tagovi: arthur miller, HNK, kušnja,