Lifestyle

Procesija “Za križen” na središnjem dijelu otoka Hvara održat će se 18. travnja

Marjan: "U ovom pučkom sakralnom običaju svako mjesto ima svoja karakteristična obilježja"

Autor: Ivona Amidžić - 16.04.2019

Tradicionalna procesija “Za križen” na središnjem dijelu otoka Hvara ove godine održat će se na Veliki četvrtak 18. travnja, a radi se o procesiji staroj više od čak 500 godina koja je od 2009. godine na UNESCO-voj listi nematerijalnih dobara svjetske baštine. Svake godine u procesiji bude nekoliko stotina vjernika, a Turistička zajednica Općine Jelsa i ove godine očekuje brojne turiste.

Procesija svake godine započinje točno u 22 sata istovremeno iz Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske te se u 7 sati ujutro vrati na svoje polazište, a tijekom osam sati prođe 23 kilometra. Križonoše se za procesiju zapisuju nekoliko godina unaprijed, a nositi križ na Hvaru je velika čast.

Ove godine u Jelsi križ nosi Petar Bunčuga, u Pitvama Krišto Barbić, u Vrisniku Božen Grgičević, u Svirčima Frane Carić, u Vrbanju Josip Bojanić, a u Vrboskoj Robert Čagalj.

Uz križonošu je svečana pratnja, koju on sam odabire, a čine je: dva nosača svijećnjaka (kandeliri), 6 do 12 nosača teških voštanih svijeća (torci), 8 i više, čak do 30-ak nosača svečanih fenjera (ferala), dva pratioca križonoše za njegovu sigurnost na putu, dvojica glavnih pjevača Gospina plača i još 3-4 pjevača koji pjevaju (“odgovaraju”) responzorij.

Ove godine će u Jelsi biti otvoren hotel koji će nuditi smještaj turistima

Procesija u Jelsi najposebnija je jer se križonoša na kraju dugačkog puta s križem zatrči preko mjesne pjace kada se procesija vrati u Jelsi. Na kraju puta svake godine ga dočeka jelšanski svećenik, ispred kojeg klekne s križem, prije nego što se vrati u crkvu.

Iz Turističke zajednica Općine Jelsa ističu kako će ove godine u Jelsi biti otvoren hotel te je i s privatnim iznajmljivačima dogovoreno da ponude smještaj turistima.

“U ovom pučkom sakralnom običaju mnogi stanovnici otoka Hvara obilježavaju ovu tradiciju. Ne samo centralni dio otoka, već svako mjesto ima svoja karakteristična obilježja. U ovom nadasve kulturnom i pobožnom događaju možemo svjedočiti napjevima koji su stari pola stoljeća, zajedničkim melodijama, ali i različitostima u napjevima koja su specifična za svako pojedino mjesto. Ove godine Uskrs pada dosta kasnije te se nadamo toplom Uskrsnom tjednu, višim temperaturama zraka pa i mora. Hoteli su otvoreni i spremni dočekati prve goste”, rekla je Marija Marjan, direktorica TZO Jelsa.

(Stari Grad)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: križonoše, procesija, tradicija, unesco, za križen,