Gospodarstvo

Stožer civilne zaštite Splita: stabla zaražena potkornjakom na Marjanu bit će uklonjena

Andro Krstulović Opara: "Odlučili smo suzbiti ovu pošast na Marjanu"

Autor: Ivona Amidžić - 07.02.2019

Stožer civilne zaštite Grada Splita u srijedu je formirao radnu skupinu koja će izraditi operativni plan za uklanjanje stabala zahvaćenih epidemijom mediteranskog potkornjaka iz Park šume Marjan, o čemu smo pisali ranije. Trećina stabala je zaražena i taj bi posao trebao biti završen do 1. travnja, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sjednice Stožera.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, koji je 5. veljače proglasio izravnu opasnost od nastanka elementarne nepogode epidemije mediteranskog potkornjaka u Park šumi Marjan, rekao je da ta odluka daje mogućnost angažmana svih službi i institucija koje mogu pomoći.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je rekao da će se na uklanjanju zaraženih stabala angažirati splitska komunalna poduzeća, a na raspolaganje se stavila i Hrvatska ratna mornarica, policija, Gorska služba spašavanja i Splitski savez sportova. “Odlučili smo suzbiti ovu pošast na Marjanu”, poručio je.

Tradicionalni splitski polumaraton održat će se kao i ranijih godina

Stanje šume je posljedica višegodišnje nebrige, rekao je, kao i problemi odlagališta Karepovac, gradske plaže Žnjan i sportske dvorane Spaladium arena. Za vrijeme radova na uklanjanju zaraženih stabala za posjete će se zatvarati dijelovi Marjana u kojima se radi, no tradicionalni splitski polumaraton, koji se trči i preko Marjana, održat će se kao i ranijih godina, rekao je Krstulović Opara.

Voditelj radne skupine Neno Ružić je najavio da će operativni plan biti završen najkasnije od sljedećeg utorka. Na temelju tog dokumenta odmah će se krenuti s poslovima. “Angažirat ćemo 300 ljudi, a poslovi uklanjanja zaraženih stabala trebali bi biti završeni između 15. ožujka i 1. travnja. Za nas Splićane Marjan je neprocjenjiva vrijednost i poduzimamo korake da ga spasimo”, istaknuo je Ružić.

Predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Mirko Ruščić rekao je da je oko trećina šume zaražena potkornjakom. Odsječena stabla će biti odvezena najmanje 10 kilometara od Park šume. Rekao je da se mediteranski potkornjak pojavljuje u sjevernoj Africi, Grčkoj, Turskoj, Španjolskoj i Portugalu i da su iskustva pokazala kako je najbolji način za prevladavanje tog problem piljenje zaraženih stabala i zatim pošumljavanje.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Andro Krstulović Opara, marjan, potkornjak,